Translate

czwartek, 11 kwietnia 2013

Piersi kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie 5:2

Przepis został wymyślony specjalnie na akcję 5:2. Na tej stronie można kupić książkę poświęconą tej diecie (klik)
200 ml. soku pomidorowego i 2 jajka (120 g) dostarczają:
175 kcal
15 g białka
10 g tłuszczy
6 g węglowodanów
                                                      376 mg cholesterolu

190 g piersi w miodzie i musztardzie z 300 g cukinii dostarczają:
291 kcal
36 g białka
3 g tłuszczy
29 g węglowodanów
87 mg cholesterolu
Całodniowy jadłospis dostarcza jedynie: 466 kcal


ŚNIADANIE:
200 ml. soku pomidorowego
2 jajka ugotowane na twardo (średnie jajko ma 60 g)

OBIADOKOLACJA:
5-6 sztuk pojedynczych piersi kurczaka
4 czubate łyżki miodu
4-5 łyżeczek musztardy (np. sarepskiej lub rosyjskiej)
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
300 g cukinii
łyżka suszonego tymianku

Wykonanie:
  1. Piersi osuszmy papierowym ręcznikiem, kroimy w poprzek na dwie części,  po czym doprawiamy solą
  2. Miód rozpuszczamy w osobnym naczyniu, dodajemy musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdą pierś obtaczamy w marynacie. 
  3. Piersi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C ok. 20 min.
  4. Cukinię kroimy w talarki i wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gotujemy do miękkości.
Smacznego
PODPIS


4 komentarze:

  1. Bardzo zachęcająco wyglądają :) Mocno nasączone marynatą, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkim bardzo smakowały:) Zamiast cukinii dodałam buraczki z cebulką na zimno:)) Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj