Przepis pochodzi z programu TV "Zdrowie na widelcu". Takie ciasteczka są nie tylko zdrowe ale i smaczne
Składniki:
200 g siemienia lnianego (oczywiście w ziarenkach)
200 g sezamu (np. Kresto)
100 g miodu
Wykonanie:
- Siemię i sezam podprażamy na suchej patelni, aż ziarenka zaczną "strzelać"
- Dodajemy miód i wszystko razem mieszamy. Następnie na papierze do pieczenia formujemy dowolne kształty ciasteczek.
- Jak ciasteczka wystygną można się nimi zajadać.
Smacznego

Pyszne :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie o przechowywanie... jak, żeby się nie skleiły? Zrobiłam wczoraj, ostudzone przełożyłam do misy a dziś są jednym zlepkiem :) te z wierzchu jeszcze dało się odkleić, ale na dnie jedna masa się zrobiła :)
OdpowiedzUsuńOj nie mam pojęcia... bo my zjedliśmy wszystkie od razu:-)
Usuńmoże po wystudzeniu było schować do lodówki?
Usuńa jak długo trzeba je piec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńW przepisie nie ma niczego o pieczeniu.... po podprażeniu nasion nie pieczemy ich w piekarniku, po prostu formujemy ciasteczka i czekamy, aż zastygną
Usuńhmmm ciekawe, to jak sezamki tylko w wersji hmmm... sezamkowo-siemiennej? :P muszę zrobić takie ;)
OdpowiedzUsuń