
Tak przyrządzona karkówka jest doskonałą alternatywą dla kupnych wędlin. Można ją również podawać na obiad pokrojoną w grubsze plastry i polaną sosem. Nie przejmujmy się że nastrzykujemy mięso woda z przyprawami... woda wyparuje, a smak pozostanie i do tego mięso jest bardziej soczyste
Składniki:
2 kg karkówki bez kości
główka czosnku
2 cebule
3 łyżki majeranku
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Solanka:
1 l wody
10 g soli peklowej
1 łyżka cukru
2 łyżki maggi
Wykonanie:
- Mięso wkładamy do miski lub żaroodpornego naczynia , nakłuwamy nożem i w każde zagłębienie wkładamy ząbek czosnku
- Solanka: Wszystkie składniki razem mieszamy. Powstałą solanką nastrzykujemy mięso strzykawką, zaś pozostały płyn wlewamy do karkówki, aby się w nim moczyła. Pozostawiamy tak mięso na 24 h. w lodówce
- Po upływie doby wyjmujemy mięso z solanki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Karkówkę z każdej strony oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
- Mięso przekładamy na blachę do pieczenia, na wierzch kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, którą również posypujemy majerankiem
- Karkówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 1,5-2 h. Mięso kroimy na kanapki dopiero jak ostygnie.
Smacznego

Przypis bardzo dobry pyszne mięsko a co najważniejsze wiemy co jemy mamy mięso w miesie .
OdpowiedzUsuńszkoda tylko że nie można tego wydrukować aby ułatwić sobie sprawę i za każdym razem szukać, niestety pamięć jest ulotna jestem zwolenniczką zbierania ciekawych przepisów.
Wydrukować można... na końcu każdego posta z lewej strony jest zielona ikonka z drukarką i napisem drukuj... klikając na ikonkę można wydrukować
OdpowiedzUsuńSerdecznik dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzkoda, że wydrukować można tylko całą stronę...a nie sam przepis
OdpowiedzUsuńMożna wydrukować tylko przepis, klikając na ikonkę print... jak wygeneruje się przepis to jest jeszcze opcja odznaczenia drukowania bez obrazków i tym samym będziemy mieli tylko tekst. Kilka razy sprawdzałam. Powodzenia w drukowaniu:-)
UsuńJak dużo mam wstrzykiwać tej solanki do karczku?
OdpowiedzUsuń