Translate

sobota, 15 czerwca 2013

Tarta orzechowo-budyniowo-jagodowa


Jeżeli tartę będziemy jedli tego samego dnia, którego ją przyrządzimy to spód będzie chrupiący. Natomiast jak poczekamy 1 dzień to spód zmięknie od masy budyniowej. Także jak kto lubi...



Składniki:
220 g mąki pszennej
80 g cukru
60 g zmielonych orzechów laskowych (np. BackMit)
250 g masła (150 g na spód i 100 g do masy budyniowej)
1 jajko
2 budynie waniliowe
600 ml mleka

1 galaretka o smaku owoców leśnych
jagody (ja wzięłam słoiczek 250 ml jagód - domowej roboty)
Dodatkowo:
forma do tarty (ja użyłam silikonowej o śr. 30 cm.)

Wykonanie:
  1. Orzechowy spód: mąkę, cukier, orzechy i jajko razem wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło (150 g!), po czym wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć dno formy na tartę. Spód ponakłuwać widelcem i piec ok. 20 min. w temp. 200 C (spód musi być rumiany)
  2. Masa budyniowa: z 600 ml mleka i 2 budyni ugotować gęstą masę (jeżeli budynie nie mają cukru to dodać 3 łyżki cukru). Następnie masę budyniową zmiksować z 100 g masła. Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzony spód tarty.
  3. Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, dodać jagody i tężejącą wylać na masę budyniową. Jak galaretka stężeje można częstować się ciastem.
Smacznego
PODPIS
 





2 komentarze:

  1. witam, czy można użyć owoców mrożonych i innych niż jagody? czy zasypała Pani ciasto grochem lub fasolą przed włożeniem do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie obciążałam spodu niczym tylko bardzo gęsto po nakłuwałam widelcem. Można użyć jakichkolwiek miękkich owoców, również mrożonych, tylko przy mrożonych trzeba dać nieco mniej wody w czasie robienia galaretki.

      Usuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj