Translate

wtorek, 12 lipca 2016

Leczo z cukinią i bobem II

Leczo, czyli warzywny misz masz. Kombinacji jest wiele. Poniższe proporcje składników są tylko orientacyjne, w zależności od ilości jaką chcemy uzyskać, do leczo można dodać jeszcze pieczarki, bób można pominąć, lub zastąpić go ciecierzycą, jak kto lubi. Leczo to dla mnie kwintesencja lata... także jedzmy na zdrowie:-)

Składniki:
1 duża cukinia
1 kg bobu
ok.1 l przecieru pomidorowego
1 papryka
2 cebule
1 kg kiełbasy wędzonej

3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
chili (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. Kiełbasę kroimy w pół krążki, następnie podsmażamy na patelni.
  2. Do dużego garnka wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, wlewamy sos pomidorowy i dokładamy podsmażoną kiełbasę. Gotujemy jakieś 10 min.
  3. Następnie do całości dokładamy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną w kostkę cukinie (oczywiście z cukinii usuwamy wcześniej gniazda nasienne; jeżeli cukinia nie ma ciemnej twardej skóry to spokojnie nie musimy jej obierać i kroimy ze skórą). Całość dusimy do preferowanej miękkości składników.
  4. Leczo doprawimy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i odrobiną chili. Tuż przed końcem gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Im krócej czosnek będziemy gotować  tym jego aromat będzie bardziej intensywny.
  5. Bób gotujemy osobno w solonej wodzie do miękkości, po czym obieramy ze skóry. Obrany bób dokładamy do gotowego leczo, całość mieszamy. Leczo z bobem mamy gotowe:-)
 Smacznego 
PODPIS

impresjasmaku
w trakcie gotowania
impresjasmaku

2 komentarze:

  1. Nie dość ze świetnie gotujesz i pieczesz to jeszcze piękna jesteś kobieta ❤❤❤😊 wypróbuje Twoje ciasteczka .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj... aż się zawstydziłam.... BARDZO DZIĘKUJĘ za miłe słowa, jest to dla mnie bardzo motywujące:-) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj