
Składniki:
1/2 główki białej kapusty
1 puszka kukurydzy
1 por
ok. 100-150 g prażonego słonecznika (można uprażyć słonecznik na suchej patelni również samemu )
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Wykonanie:
- Kapustę drobno poszatkować. Skropić sokiem z cytryny i lekko posolić, aby kapusta zmiękła. Można dodać również łyżeczkę cukru, ale ja tego nie robię.
- Do kapusty dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojonego w cienkie pół krążki pora.
- Dołożyć słonecznik i 2-3 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce min. 30 min, aby smaki się przegryzły.
Sałatka przyjemna, słonecznik jest ostatnio bardzo modnym dodatkiem
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńNie tylko smacznie wygląda :) sałatka zrobila furorę :)
OdpowiedzUsuńSałatka jest genialna, super smakuje.
OdpowiedzUsuń