Smak ciastek dużo zależy od jakości miodu i masła. Dlatego przy tak niewielkiej ilości tych składników, nie zamieniajcie masła na margarynę i używajcie naturalnego miodu. Uwierzcie że robi to różnicę:-) Ciasteczka są mało słodkie dlatego większe łasuchy mogą polać ciastka czekoladą. Po upieczeniu ciasteczka lekko twardnieją (podobnie jak pierniczki). Przepis pochodzi z bloga moje wypieki.Składniki na 1,5 blachy ciastek:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 jajko
90 g cukru
2 łyżki płynnego miodu (naturalnego)
1 łyżka przyprawy korzennej (np. do piernika)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto
- Ciasto rozwałkować na 3-4 mm lekko podsypując mąką aby się nie przykleiło do stolnicy i wałka.
- Z ciasta powycinać ciasteczka dowolnego kształtu. W moim przypadku są to auta:-)... Taką foremkę wybrał najbardziej zainteresowany pomocnik ciasteczkowych wypieków.
- Ciasteczka piec w temp. 200 C 10-12 min. Następnie upieczone ciastka wystudzić na kratce. Ciasteczka można przechowywać 7-10 dni. w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)