Translate

środa, 27 lipca 2016

Kokosanki II

Pyszne ciasteczka dla miłośników kokosów. Niestety ciasteczka są nieco tłuste ze względu na ilość masła jaką używamy, ale są warte tego grzechu:-) Po upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne i z tego też względu z pewnością nie nadają się dla 2-3 latków...

Składniki:
250 g wiórków kokosowych
100 g masła najlepiej 82%
3/4 szklanki cukru
3 białka
5 łyżek mleka


Wykonanie:
  1. Masło, cukier i mleko rozpuścić w garnku na małym ogniu. Następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać i chwilę pogotować. Masa będzie dość sucha. Masę należy wystudzić
  2. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do reszty składników.
  3. Ręką lub łyżką do lodów formować kulki. Ciasteczka najlepiej wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C 15-20 min do uzyskania złotego koloru.
  Smacznego
www.impresjasmaku.blogspot.com
                           

2 komentarze:

  1. Wygląda cudnie! Muszę spróbować sam zrobić coś takiego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj