Składniki na 12 drożdżówek:
500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
300 ml mleka
100 g roztopionego masła
1 jajko
20 g świeżych drożdży (w oryginalnym przepisie można zamienić je na 10 g suszonych, ale ja nie próbowałam)
2,5 łyżki cukru
szczypta soli (tj. 1/4 łyżeczki)
Składniki na budyń:
300 ml mleka
3 żółtka
50 g cukru waniliowego
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka zmielonego imbiru
60 g roztopionego masła
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki 150 - 200 g (lub dżem z jakichkolwiek kwaśnych owoców)
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Wykonanie:
- Drożdże wymieszać w 100 ml ciepłego mleka (nie gorącego) i dodać łyżkę cukru, następnie chwilę poczekać, aż drożdże ruszą (pojawią się bąbelki, piana itp.) Zaczyn mamy gotowy
- Mąkę wymieszać z zaczynem i pozostałymi składnikami (oczywiście jeżeli zrobimy zaczyn to do mąki dodajemy tylko 200 ml mleka i 1,5 łyżki cukru). Wszystkie składniki dobrze wyrobić, pod koniec dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto zagniatać, aż będzie miękkie i elastyczne (całe wyrabianie ciasta trwa ok. 20-30 min). Ciasto uformować w kulę i włożyć w lekko wysypaną mąką miskę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości (ok. 1,5 godz.)
- Budyń: W naczyniu zmiksować 100 ml mleka z resztą składników. Pozostałe 200 ml mleka doprowadzić do wrzenia, następnie dodać zmiksowaną mieszankę i zagotować jak jak budyń z torebki, cały czas mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu. Wystudzić
- Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić pomiędzy palcami
- Dwie płaskie blachy (te od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia
- Jak ciasto wyrośnie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Uformować kulki - bułeczki, następnie ułożyć na blachach w sporych odległościach (ja ułożyłam 6 na jednej blasze). Pozostawić drożdżówki do ponownego wyrośnięcia. (ok. 40 min.)
- Po drugim wyrośnięciu w każdej drożdżówce zrobić wgłębienie za pomocą dna szklanki (prawie do samej blachy), w każde zagłębienie nałożyć 1-2 łyżki budyniu i 1-2 łyżeczki dżemu porzeczkowego. Następnie posmarować brzegi drożdżówki roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką.
- Piec w temp. 190 C ok. 20-25 min. Drożdżówki wystudzić na kratce.
Smacznego
wyglądają świetnie, zwłaszcza na ostatnim zdjęciu, dzięki któremu bardzo chciałabym.. by ktoś je dla mnie upiekł ;)
OdpowiedzUsuńO mniam, takie drożdżówki to jest to :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, drożdżówki proste w wykonaniu a efekt powalający.
OdpowiedzUsuńJa musiałam dodać więcej mąki, bo ciasto było bardzo luźne, ale myślę, że to nie wpłynęło na ich smak.