Translate

wtorek, 18 czerwca 2013

Ciasteczka siemianki


Przepis pochodzi z programu TV "Zdrowie na widelcu". Takie ciasteczka są nie tylko zdrowe ale i smaczne




Składniki:
200 g siemienia lnianego (oczywiście w ziarenkach)
200 g sezamu (np. Kresto)
100 g miodu


Wykonanie:
  1. Siemię i sezam podprażamy na suchej patelni, aż ziarenka zaczną "strzelać"
  2. Dodajemy miód i wszystko razem mieszamy. Następnie na papierze do pieczenia formujemy dowolne kształty ciasteczek.
  3. Jak ciasteczka wystygną można się nimi zajadać.
Smacznego
PODPIS


7 komentarzy:

  1. Mam pytanie o przechowywanie... jak, żeby się nie skleiły? Zrobiłam wczoraj, ostudzone przełożyłam do misy a dziś są jednym zlepkiem :) te z wierzchu jeszcze dało się odkleić, ale na dnie jedna masa się zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie mam pojęcia... bo my zjedliśmy wszystkie od razu:-)

      Usuń
    2. może po wystudzeniu było schować do lodówki?

      Usuń
  2. a jak długo trzeba je piec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie nie ma niczego o pieczeniu.... po podprażeniu nasion nie pieczemy ich w piekarniku, po prostu formujemy ciasteczka i czekamy, aż zastygną

      Usuń
  3. hmmm ciekawe, to jak sezamki tylko w wersji hmmm... sezamkowo-siemiennej? :P muszę zrobić takie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj