Translate

poniedziałek, 18 marca 2013

Zupa cebulowa

Jest to moja wariacja na temat zupy cebulowej. Jak widać przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Taką zupę można podawać z grzankami z serem lub zapiec z czapeczką zrobioną z ciasta francuskiego. Może taką opcję też kiedyś zrobię i zamieszczę zdjęcia jak to wygląda. Ponadto można posypać wierzch zupy świeżym tymiankiem.


Składniki:
1-1,5 l rosołu z kury
6 dużych cebul
2 duże marchewki
gałka muszkatołowa
sól pieprz


Wykonanie:

  1. Do garnka z rosołem wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i marchewki. Gotujemy do miękkości.
  2. Jak już wszystko będzie miękkie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, w razie potrzeby również solą. Chwilę gotujemy. Gotowe.
Grzanki do zupy:
Bagietkę kroimy pod ukosem aby chlebki były dłuższe. Na każdą kromkę kładziemy plasterek sera i zapiekamy w piekarniku 180 C tak aby chlebki się zarumieniły, a ser roztopił.
Smacznego



2 komentarze:

  1. Co było na drugie danie? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I don't know whether it's just me or if everyone else experiencing problems with your website.
    It appears like some of the written text on your posts are running off the
    screen. Can somebody else please comment and let me
    know if this is happening to them too? This may be a problem with my internet browser
    because I've had this happen previously. Kudos

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj