Translate

wtorek, 13 maja 2014

Makaron z krewetkami w sosie śmietanowo-pomidorowym


To danie można określić jednym słowem - pychota:-). Tak przyrządzony makaron nadaje się zarówno na romantyczną kolację jak i zwykły obiad.

Składniki:
400 g surowych krewetek (w ostateczności mogą być ugotowane)
720 ml kwaśnej śmietany 18%
1 puszka pomidorów
4 ząbki czosnku

1-3 łyżeczki dżemu z papryczek przepis tutaj (klik) (opcjonalnie 1 świeża papryczka chili)
makaron wstążki z czosnkiem niedźwiedzim (ilość według uznania)
sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Krewetki obieramy z pancerzyków. Obrane krewetki oczyszczamy (wyjmujemy jelito poprzez nacięcie grzbietu krewetki), tak oczyszczone odkładamy (dodamy do sosu na samym końcu), a same skorupki, wraz z głowami wrzucamy na patelnię.
  2. Do pancerzyków dodajemy śmietanę, pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę i dżem z papryczek chili. Całość gotujemy ok. 20 min. Lekko solimy
  3. Sos przecedzamy przez sito, żeby pozbyć się pancerzyków, większych kawałków pomidorów i czosnku.
  4. Do przecedzonego sosu dodajemy obrane krewetki i gotujemy do momentu, aż będą różowe. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  5. Do sosu z krewetkami dodajemy ugotowany al dente makaron. Od razu podajemy na talerze, żeby makaron nie wpił sosu.

Smacznego
PODPIS



1 komentarz:

  1. Świetny blog!

    Zapraszam do mnie :)
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj