środa, 15 maja 2013

Piersi kurczaka faszerowane fetą i brokułami


Kolejne danie dla amatorów lekkiej i zdrowej kuchni. Danie ma bardzo niską zawartość tłuszczu. Najemy się do syta, a przy tym będziemy czuć się lekko. Taka pierś proponuję podawać z letnią sałatką, oczywiście można dodać jeszcze ryż lub ziemniaczki.




Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
1/4 brokuła
50 g fety (centymetrowy plaster)
przyprawa do mięsa
Dodatkowo:
folia aluminiowa

Wykonanie:
  1. Piersi kurczaka oprószamy ulubioną przyprawą, po czym robimy kieszonkę tak jak na zdjęciu.
  2. Plaster fety dzielimy jeszcze na pół, zaś brokuła dzielimy na małe różyczki. Do każdej kieszonki kurczaka wkładamy kawałek fety i różyczki brokuła. Każdą pierś kurczaka zawijamy oddzielnie w folię aluminiową.
  3. Zawinięte piersi pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30 min.
Smacznego 





1 komentarz:

  1. Witam. Trafiłam tu szukając pomysłu na wykorzystanie resztek brokuła. Wygląda ładnie i apetycznie ten obiadek. Lubię fetę i lubię brokuła ale nie wiem czy będzie mi takie połączenie smakowało. Niedawno skusiłam się na pastę z brokuła i fety i jakoś tak nie do końca mi pasuje stąd moje obawy...ale i tak pewnie wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...