Pomysł na to ciasto widziałam w dwóch gazetkach między innymi w "przyślij przepis". Przepis zmodyfikowałam według własnego uznania:-) No i oczywiście biszkopt robiłam z przepisu mojej mamy. Dzięki temu, że do ciasta dodany jest olej to biszkopt jest wilgotny i nie trzeba dodatkowo go nasączać.
Składniki biszkopt:
5 jaj
3/4 szkl. cukru
5 łyżek oleju
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masa:
100 g masła
2 kisiele cytrynowe
galaretka agrestowa
Składniki pianka:
250 ml śmietany 36% (słodkiej)
2 galaretki agrestowe
Oraz:
ok. 6-8 kiwi
tortownica
250 ml śmietany 36% (do dekoracji)
Wykonanie:
- Biszkopt: W jajkach oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka i olej, dalej chwilę ubijać. Do mąki dodać masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone).
- Masa: Kisiele rozpuszczamy w 3 szkl. wody, zagotowujemy. Wsypujemy do nich galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masa nieco ostygnie miksujemy z masłem, tak aby nie było grudek i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Pianka: Galaretki rozpuszczamy z 2 szklankach gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywną i łączymy z tężejącą już galaretką
- Jak biszkopt ostygnie dzielimy go na dwie części. Spód smarujemy masą, następnie na nią kładziemy pokrojone w plasterki kiwi, na kiwi wykładamy piankę i przykrywany drugim kawałkiem ciasta. Dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną i pokrojonym w cząstki kiwi.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)