Przepis na gołąbki mam od Loni, która by mnie udusiła jakbym o niej nie wspomniała:-) Wydaje mi się, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-)
Składniki:
50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina)
szklanka ryżu
2 średnie cebule
nieduża główka białej kapusty
50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach marchwi
olej
sól, pieprz
Sos:
duża puszka koncentratu pomidorowego
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
pół szklanki kwaśnej śmietany
kostka bulionowa
oregano lub bazylia
cukier, pieprz, sól
Wykonanie:
- Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć ich grube części.
- Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem i doprawić solą, pieprzem i oregano.
- Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć startą marchewkę (jak gołąbków mamy dużo to układamy warstwowo: gołąbki, marchewka, gołąbki, marchewka). Zalać je 2 szklankami gorącego rosołku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 1h 20 min. (piec bez przykrycia)
- Sos: Do posiekanej w kostkę cebuli, podsmażonej na oleju dodać koncentrat. Następnie dodać 2 szklanki rosołku i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano i zagotować. Sos powinien być słodko-kwaśny.
- Gdy prawie cała woda z gołąbków odparuje zalać je sosem pomidorowym, przykryć i zapiekać jeszcze 20 min.
Smacznego
wygląda wspaniale, Ja tez pike je ze sosem pomidorowym i zmieszany z rosołem. ja pike cala noc na temperatoze okolo 150 F to moze byc okolo 65 C Ja tez robie swojskie KIEŁBASA, Muzyny uwielbiaja moje wyroby...ale chca za darmo. Tego nie rozumieją że to kosztuje i tez ta robota i czas
OdpowiedzUsuń