Zdecydowanie zupa dla miłośników czosnku. Zupa ma przyjemny czosnkowy aromat, a całość uatrakcyjniają grzanki i jajko sadzone z płynnym żółtkiem. Ps.Im dłużej w zupie będziemy gotować czosnek tym mniejszy będzie miał aromat.
Składniki na 3-4 porcje:
1,5 l rosołu drobiowego
3 główki czosnku
100 g sera topionego (np. typu gouda)
200 ml śmietany 18%
szczypiorek do posypania gotowej zupy
jajka (1-2 na porcję)
krótka bagietka (2 kromki na porcję)
oliwa lub masło do polania kromek bagietki
olej do smażenia jajek
Wykonanie:
- Bagietkę kroimy na 2 cm kromki. Każdą kromkę skrapiamy lekko oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C, aż będą lekko rumiane.
- Rosół zagotowujemy, następnie wrzucamy ser topiony i pokrojone ząbki czosnku. Gotujemy, aż czosnek zmięknie. Zestawiamy z ognia dodajemy śmietanę i całość miksujemy na gładką zupę.
- Jajka sadzone smażymy na oleju tak, aby żółtko było płynne (ja smażę tylko z jednej strony).
- Na talerz wkładamy grzanki i zalewamy je zupą. Następnie na grzanki kładziemy jajko sadzone i całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
- Zanim zaczniemy jeść zupę, w jajku przebijamy żółtko, aby wypłynęło do zupy i rozlało się na grzanki... według mnie tak jest smaczniej.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)