Translate

środa, 10 grudnia 2014

Zupa czosnkowa z grzankami i sadzonym jajkiem



Zdecydowanie zupa dla miłośników czosnku. Zupa ma przyjemny czosnkowy aromat, a całość uatrakcyjniają grzanki i jajko sadzone z płynnym żółtkiem. Ps.Im dłużej w zupie będziemy gotować czosnek tym mniejszy będzie miał aromat.



Składniki na 3-4 porcje:
1,5 l rosołu drobiowego
3 główki czosnku
100 g sera topionego (np. typu gouda)
200 ml śmietany 18%
szczypiorek do posypania gotowej zupy

jajka (1-2 na porcję)
krótka bagietka (2 kromki na porcję)
oliwa lub masło do polania kromek bagietki
olej do smażenia jajek

Wykonanie:
  1. Bagietkę kroimy na 2 cm kromki. Każdą kromkę skrapiamy lekko oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C, aż będą lekko rumiane.
  2. Rosół zagotowujemy, następnie wrzucamy ser topiony i pokrojone ząbki czosnku. Gotujemy, aż czosnek zmięknie. Zestawiamy z ognia dodajemy śmietanę i całość miksujemy na gładką zupę.
  3. Jajka sadzone smażymy na oleju tak, aby żółtko było płynne (ja smażę tylko z jednej strony).
  4. Na talerz wkładamy grzanki i zalewamy je zupą. Następnie na grzanki kładziemy jajko sadzone i całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
  5. Zanim zaczniemy jeść zupę, w jajku przebijamy żółtko, aby wypłynęło do zupy i rozlało się na grzanki... według mnie tak jest smaczniej.
Smacznego
PODPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj