Składniki (ok. 26 małych pierniczków):
125 g maki pszennej
43 g zmielonych orzechów laskowych
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce)
43 g masła
100 ml miodu
Składniki (polewa)
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła (do polewy)
płatki migdałów do posypania pierniczków
Wykonanie:
- Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika)
- Masło wraz z miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być)
- Jeszcze ciepłe masło, ale nie gorące dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy (ciasto będzie lepiące). Następnie odstawiamy na jakieś 30 min. ciasto wtedy zmieni konsystencję i nie będzie takie klejące)
- Małą łyżeczką nabieramy ciasto i w zwilżonych wodą dłoniach lepimy kulkę (jak zmoczymy dłonie wodą to ciasto nie będzie się kleiło do nich). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach bo w czasie pieczenia pierniczki podwajają swoją objętość. Kulki lekko spłaszczamy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C 10-15 min. nie więcej (ja piekłam 13 min.) Następnie studzimy na kratce. W czasie nakładania polewy pierniczki nie mogą być ciepłe.
- Polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie zestawiamy z ognia i każdy pierniczek maczamy w czekoladzie i posypujemy migdałami i układamy do zastygnięcia czekolady na kratce.
- Aby pierniczki dobrze zmiękły trzymamy je w pojemniku z kawałkiem jabłka. U mnie po 3 dniach były idealne.
Smacznego
Wyglądają smacznie zabieram się do pieczenia, Jeszcze zdążę. Uwielbiamy tradycje i ją pielęgnuje.
OdpowiedzUsuńSliczne:)wspanialy kolor maja:)
OdpowiedzUsuń