Translate

niedziela, 29 marca 2015

Piersi kurczaka w jogurtowej marynacie z curry (lekko pikantne)

Suchym piersiom z kurczaka mówię dość. Dzięki jogurtowi, mięso jest delikatne i soczyste. Najlepiej smażyć je na patelni grillowej lub upiec na grillu. Piersi mają bardzo małą zawartość tłuszczu, a przy tak sporządzonej marynacie wiele smaku... idealne dla osób na diecie. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonych piersi będzie pęczak i domowej roboty marynaty (marynowana cukinia, papryka, kalafior lub ogórki).


Składniki:
4 pojedyncze piersi kurczaka
400 g jogurtu naturalnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
suszony imbir
przyprawa curry
chili
sól, pieprz


Wykonanie:
  1. Piersi kroimy wzdłuż na pół. Cebulę kroimy w kostkę.
  2. Do jogurtu dodajemy do smaku curry, sól, pieprz, imbir i chili. Wszystkie przyprawy dodajemy według gustu i smaku, musimy uzyskać lekko pikantny lub pikantny smak. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy.
  3. Pokrojone piersi lekko solimy i przekładamy marynatą. Marynujemy min. 1 h, najlepiej zostawić na noc w lodówce.
  4. Przed smażeniem wyjmujemy piersi z marynaty (marynaty nie odsączamy i nie zdejmujemy z piersi). Smażymy na mocno rozgrzanej patelni najlepiej grillowej. Smażymy krótko, aby nie wysuszyć mięsa.
Smacznego
PODPIS

8 komentarzy:

  1. No super pomysł. Szkoda jednak, że nie lubię imbiru oraz curry. Ale zastanawiam się, czy nie zrobic sobie podobnego dania, jednak z użyciem innych przykladow. Mam ochotę na kurczaka, chodzi za mną ten smak juz od dluzszego czasu. I moze jutro sie zdecyduje na zrobienie, wlasnie kurczaka inspirowanego tym wrzuconym tutaj przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis świetny godny do polecenia. Niepowtarzalność smaku, pikantność w umiarze, a jak smakuje.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w domu curry, ale powiem Ci, że rzadko używam bo nie wiem do czego pasuje :) Chętnie takie piersi przyrządzę, już czuję aromat tego curry. ;) A czy one w takiej formie nadawały by się też na grilla? Ciekawią mnie te warzywka, które są towarzystwem piersi, czy to taka gotowa sałatka octowa czy to jakiś własny przepis? pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czesc :) Twoje teksty są naprawdę bardzo wartosciowe :) Strasznie lubię je czytac :) Chcialbym czytac ich coraz więcej jednak staram się zrozumiec, ze ludzie maja rozne obowiazki, a napisanie nowego tekstu tez zajmuje troszke czasu :) Jednak wiedz, ze czekam z niecierpliwoscia na kazdy Twoj kolejny tekst :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czesc :) Swietne wpisy, naprawdę bardzo udane :) Tak w ogole to cały Twój blog stoi na jak najwyszym poziomie :) Co jest bardzo fajne :) Wysłałem link i nazwe Twojego bloga paru znajomym i dwoje z nich odpowiedzialo zgodnie, ze jest to najlepszy i najciekawszy blog na jaki trafili od wielu lat, a swoja przygode z internetem zaczynalismy na samym jego początku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię to. Spróbujemy - napiszemy jak smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  7. Akurat mam curry z Indii oryginalną mieszankę i zrobiłam te piersi smakowały cudnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj