Składniki:
1 kg filetów z ryby (np. Dorsz, Morszczuk itp.)
1 słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórków konserwowych
2 duże cebule
Składniki ciasto naleśnikowe:
1 szkl. mąki
1/2 szkl. wody
1 łyżka wegety lub soli
1 jajko
Składniki sos:
1 szkl. wody
1/2 szkl oleju (ja daję 1/4 szkl. oleju)
190 g przecieru pomidorowego
4 łyżki octu 10%
4 łyżki ketchupu
2 łyżki cukru
szczypta soli
Wykonanie:
- Składniki na ciasto dokładnie połączyć ze sobą. Rybę posolić, następnie obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Pokroić usmażoną rybę na mniejsze kawałki (ok. 5 cm)
- Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę, Wszystko razem wymieszać. W szklanym naczyniu układać warstwami: rybę, marynaty z cebulą, i znów rybę itd, aż do wykończenia składników.
- Sos: wszystkie składniki na sos gotować ok. 5 min. Gorącym sosem zalać rybę z marynatami.
- Jak ryba z sosem wystygnie włożyć do lodówki na 24 h.
Smacznego
Ale rybka smakowicie wygląda :) Trzeba przyznać, że z Japonią to ona nic wspólnego nie ma, a jak mama tłumaczy tą nazwę ;)? Czy ta ryba na samym dole przeszła jakoś sosem? Bo na zdjęciu widać, że sosiku już tam nie ma. Może każdą warstwę ryby i warzyw przelewać sosem dla lepszego smaku? Pzodrawiam gorąco
OdpowiedzUsuń