Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
2 duże kalarepy
2 duże pory
ok. 200 g boczników (ewentualnie pieczarek)
3 serki topione (np. ementaler, gouda) - serki można pominąć jak ktoś nie lubi
4 garście groszku (może być mrożony, w sezonie oczywiście używamy świeżego)
duży pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Wykonanie:
- Kalarepę obieramy i kroimy w ok. 1-2 cm kostkę, pora kroimy w półkrążki. Natomiast boczniaki kroimy w paseczki
- Do bulionu wrzucamy serki topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Tuż przed podaniem dokładamy do zupy pokrojony szczypiorek. (już nie gotujemy)
Smacznego
Super składniki i ciekawy przepis;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy misz-masz :) Czasem wegetują w lodówce resztki skłądników ( u mnie szczególnie groszek po otwarciu ) i nie wiadomo do czego je użyć, a tu można przecież stworzyć na pewno smaczną zupę :) Po raz pierwszy widzę w przepisie na taką warzywną zupę - serki topione, ciekawy dodatek, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSwietnie! Pisz dalej :) Niezaprzeczalnie masz ogromny wrecz talent do pisania i tworzenia nowych tekstow ;) Twoj blog jest pierwszym tego i chyba najwiekszym dowodem :) Czesto go odwiedzam, bo bardzo lubie czytac dobre rzeczy, a Twoje wpisy niezaprzeczalnie takie są, potrafisz przyciagnac uwage czytelnika :)
OdpowiedzUsuńWitam wreszcie jakaś bardzo zdrowa i pożywna zupa. Ja tak patrząc, na sporą ilość przepisów muszę stwierdzić, że ludzie jakoś nie do końca lubią jeść zdrowo i smacznie, a przecież człowiek z drugiej strony chce być zdrowy. Zupa leci do ulubionych i niedługo zrobię ją sobie sam.
OdpowiedzUsuń