Składniki:
1 kg piersi kurczaka
mąka do opanierowania
przyprawa do mięsa typu "delikat"
Zalewa:
700 ml wody
100 ml octu
1 płaska łyżka soli
6 łyżeczek cukru
2 cebule pokrojone w piórka
10 ziaren ziela angielskiego
15 ziaren pieprzu
2 listki laurowe
1 łyżeczka papryki słodkiej
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
- Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry w kształcie trójkąta (tak, żeby podobnie wyglądały jak ryba w zalewie octowej)
- Oprószyć każdy kawałek mięsa w przyprawie i panierować w mące (UWAGA! w samej mące bez jajka). Smażyć na oleju na złoty kolor
- ZALEWA: Wszystkie składniki zalewy, wraz z pokrojoną cebulą pogotować ok. 10 min na małym ogniu, tak aby cebula lekko zmiękła.
- W szklanym naczyniu układamy usmażone piersi kurczaka, przekładając każdą warstwę cebulą z zalewy. Następnie kurczaka zalewamy gotową jeszcze ciepłą zalewą.
- Chowamy do lodówki i po 24 h filety z kurczaka są gotowe do zjedzenia.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)