Translate

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Pierś kurczaka w occie (do wódeczki i nie tylko...)

Pomysł na to danie podsunęła mi znajoma, która znalazła przepis na stronie moje gotowanie. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam, bo nie byłabym sobą jakbym czegoś nie zmieniła:-) Gorąco polecam to danie na imprezkę lub kolacyjkę... Moim gościom bardzo smakowało, może wam również posmakuje.

Składniki:
1 kg piersi kurczaka
mąka do opanierowania
przyprawa do mięsa typu "delikat"

Zalewa:
700 ml wody
100 ml octu
1 płaska łyżka soli
6 łyżeczek cukru
2 cebule pokrojone w piórka
10 ziaren ziela angielskiego
15 ziaren pieprzu
2 listki laurowe
1 łyżeczka papryki słodkiej
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
  1. Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry w kształcie trójkąta (tak, żeby podobnie wyglądały jak ryba w zalewie octowej)
  2. Oprószyć każdy kawałek mięsa w przyprawie i panierować w mące (UWAGA! w samej mące bez jajka). Smażyć na oleju na złoty kolor
  3. ZALEWA: Wszystkie składniki zalewy, wraz z pokrojoną cebulą pogotować ok. 10 min na małym ogniu, tak aby cebula lekko zmiękła.
  4. W szklanym naczyniu układamy usmażone piersi kurczaka, przekładając każdą warstwę cebulą z zalewy. Następnie kurczaka zalewamy gotową jeszcze ciepłą zalewą.
  5. Chowamy do lodówki i po 24 h filety z kurczaka są gotowe do zjedzenia.
Smacznego
PODPIS 
http://impresjasmaku.blogspot.com/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj