Translate

czwartek, 11 sierpnia 2016

Zupa krem z cukinii i sera brie


http://impresjasmaku.blogspot.com/Bardzo smaczna kremowa zupa o delikatnie serowym smaku. Z pewnościom będę robiła ją częściej. Ja zaserwowałam ją z groszkiem ptysiowym, ale pasują do niej również grzanki czosnkowe. Gorąco polecam.

Składniki:
ok 500-700 ml rosołu lub bulionu warzywnego
1 duża cukinia
1 cebula
200 g sera pleśniowego brie

100 ml śmietany 36%
1 łyżka masła
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki pszennej
można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Wykonanie:
  1. Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, następnie cukinię i cebulę kroimy w kostkę.
  2. Na maśle przesmażamy warzywa, po czym dodajemy je do rosołu. Całość gotujemy do miękkości.
  3. Ser kroimy w kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Do zupy wlewamy rozmieszaną ze śmietaną mąkę kukurydzianą, aby zagęścić zupę (jeżeli uznamy, że po zmiksowaniu będziemy mieli wystarczająco gęstą zupę, to zagęszczanie możemy pominąć)
  4. Chwilę gotujemy, po czym całość miksujemy na gładki krem. 
 Smacznego                                                                                                                                                                    
PODPIS 
http://impresjasmaku.blogspot.com/

4 komentarze:

  1. Też lubię dodatek sera do zup - powoduje że zupa robi się fantastycznie kremowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Accessible on PC, PlayStation 4, Xbox One & Mac.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj