Składniki na ok 30 szt. ciasteczek:
120 g masła
2/3 szklanki cukru
1 duże jajko
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki syropu kokosowego lub waniliowego
100 g pokrojonej w kostkę mlecznej czekolady
Wykonanie:
- UWAGA: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem na puch.
- Następnie dodajemy jajko, sól, proszek do pieczenia i syrop kokosowy. Wszystkie składniki miksujemy.
- Po czym dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy czekoladę, dokładnie mieszamy i ciasto mamy gotowe.
- Z ciasta lepimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie wykładamy je w nie wielkiej odległości od siebie, na blachę do pieczenia. Kulki lekko spłaszczamy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C ok 15 min. do ładnego zrumienienia. Po czym ciasteczka studzimy na kratce.
Smacznego
Jak kokosanki, mniam :)
OdpowiedzUsuń