Translate

czwartek, 22 września 2016

Sałatka z kalafiora i kurczaka

Sałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimo.  Do mięsa, na imprezę, na drugie śniadanie, obiad czy kolację... Dobra do wszystkiego. Pycha:-)

Składniki:
1 kalafior
1/2 kg mięsa z udek kurczaka (bez kości) lub piersi kurczaka
1 puszka kukurydzy
ok. 200 g pieczarek

pęczek szczypiorku lub koperku
5 jajek
1 op. jogurtu naturalnego ok 150 - 190 ml.
3 - 4 łyżki majonezu 

Wykonanie:
  1. Kalafiora gotujemy al dente i dzielimy na małe różyczki.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę przeprawiamy przyprawą curry do kurczaka i smażymy. Następnie pieczarki kroimy na pół lub na 4 w zależności od wielkości pieczarek i również smażymy z przyprawą curry.
  3. Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w kostkę.
  4. Do miski wrzucamy kukurydzę (oczywiście odsączoną), usmażonego kurczaka z pieczarkami i ugotowanego kalafiora.
  5. Następnie dorzucamy drobno pokrojony szczypior, majonez i jogurt. Mieszamy do połączenia się składników. W razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 
PODPIS    
sałatka z kalafiora

1 komentarz:

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj