Translate

wtorek, 27 września 2016

Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i kapustą

Pomysł na taką roladę podsunęła mi teściowa. Roladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Także z powodzeniem sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad/kolację jak i na domową imprezkę. Spróbujcie i oceńcie sami, czy wam odpowiada czy nie...

Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
ok 500-600g piersi z indyka lub kurczaka
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku

1/2 główki kapusty pekińskiej
pęczek szczypiorku
przyprawa do mięsa mielonego

Wykonanie:
  1. Mięso, cebulę i czosnek mielimy, następnie dodajemy jajko i doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego lub delikatem.
  2. Ciasto francuskie rozwijamy, następnie smarujemy na nim cienką warstwę doprawionego mięsa (uwaga: surowego). Mięso rozkładamy tak, aby został pasek ok. 3 cm z jednej strony ciasta.
  3. Kapustę pekińską i szczypior drobno kroimy i odrobinę solimy. Po czym warzywa wykładamy na mięso. Tak jak na zdjęciu poniżej.
  4. Ciasto ciasno zwijamy jak roladę. Następnie nacinamy ciasto, aby po upieczeniu się łatwiej kroiło i nie kruszyło się tak mocno.
  5. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 40-50 min. do ładnego zrumienienia.
Smacznego
PODPIS    

2 komentarze:

  1. Świetnie wygląda, musi być pyszna taka roladka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowo i jak pięknie się prezentuje ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj