Składniki na 1,5 l gęstej zupy:
1 op. żurku z wędzonką (z papierka na 750 ml wody)
2 puszki kukurydzy
1 mała cukinia
1 cebula
2 łyżeczki chrzanu
ok. 100 ml mleka
Wykonanie:
- Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę oczywiście obieramy i również kroimy w dowolnej wielkości kostkę.
- Opakowanie żurku rozrabiamy w 750 ml wody (zgodnie z opisem na opakowaniu). Dorzucamy pokrojone warzywa i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Gotujemy.
- Jak już wszystkie składniki będą miękkie, zabieramy się za miksowanie zupy na gładki krem.
- Po zmiksowaniu wszystkich składników, do zupy dolewamy mleko, ale jeżeli uznamy że taka gęstość nam odpowiada, to mleko możemy pominąć, no i oczywiście dokładamy chrzan, ja dałam 2 łyżeczki, dzięki temu lekko zaostrzył smak, a nie jest tym samym dominujący.
Smacznego
moja ulubiona w ostatnim czasie :) naprawdę świetna :)
OdpowiedzUsuńKurdę, początkowo pomyślałem, że kolejna z dynią, a tu takie zaskoczenie! Ja gotuję osobiście z www.kcalmar.com. To aplikacja. Mam jadłospis, przepisy. Fajna sprawa, może Cię zainspirują. pzdr
OdpowiedzUsuń