Translate

wtorek, 17 lutego 2015

Mięciutkie bułeczki lekkie jak chmurka (lekko słodkie)


Lekko słodkie bułeczki, które rozpływają się w ustach. Bardzo pulchne i lekkie jak puszek, do tego mają miękką skórkę, przez co mogą je jeść maluchy. Idealnie nadają się na drugie śniadanie, no i najważniejsze można mrozić (mrozić należy w ten sam dzień w który upiekliśmy bułeczki). Przepis pochodzi z bloga "moje wypieki"


Składniki na ok. 16 sztuk:
440 g mąki pszennej (tym 450)
20 g świeżych drożdży
75 g masła, roztopionego
100 g twarogu (zmielonego na serniki)
2,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
250 ml mleka

120 g suszonej żurawiny lub rodzynek (opcjonalnie - ja nie dodałam)
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułeczek
sezam lub mak do posypania

Wykonanie:
  1. Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn.
  2. Jak drożdże zaczną pracować wymieszać wszystkie składniki poza roztopionym masłem i żurawiną. Zacząć wyrabiać, po kilku minutach można dodać masło i żurawinę. Chwilę jeszcze wyrobić ciasto.
  3. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od miski. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Ciasto musi min. podwoić swoją objętość.
  4. Po tym czasie uformować bułeczki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 min.
  5. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać np. sezamem lub makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 10-11 min. lub do ładnego zrumienienia;-)
Smacznego
PODPIS


2 komentarze:

  1. Przepysznie wyglądają bułeczki i jak dobrze, że dzieciom można upiec zdrowe bez polepszaczy bułeczki. Zabieram się do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wyglądają i takie puszyste;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj