Translate

wtorek, 3 listopada 2015

Ciasteczka maślano-migdałowe - śniegowe kule

Maślane ciasteczka z kawałkami migdałów, mi takie połączenie bardzo przypadło do gustu. Co prawda jeszcze nie ma zimy, ale bardzo dobrze wpisują się w mroźne poranki:-) Przepisów na te ciasteczka znajdziecie w sieci wiele, wszystkie są bardzo podobne... ja postanowiłam wypróbować przepis z bloga "ostra na słodko"

Składniki:
300 g mąki pszennej tortowej
230 g masła 82 lub 83%
100 g płatków migdałowych
1 łyżka syropu amaretto (można zastąpić olejkiem migdałowym)
30 g cukru pudru
+ cukier puder do obtaczania upieczonych ciasteczek


Wykonanie:
  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i syropem amaretto na puch. Najszybciej będzie mikserem
  2. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi, następnie dodajemy do utartego masła.
  3. Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na min. 30 min.
  4. Z ciasta formujemy nieduże kulki, które rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C ok 12-15 min
  5. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
PODPIS

2 komentarze:

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj