
Składniki:
300 g serka homogenizowanego
1,5 szkl. mąki np. Szymanowskiej ekologicznej typ 480
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
olej do smażenia np. Olej Polski Rzepakowy
cukier puder
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, następnie łyżeczką lub tępą stroną nożyka wyjmujemy ziarenka wanilii.
- Jajka roztrzepujemy z wanilią, następnie miksujemy z serkiem homogenizowanym. Po czym do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę. Całość miksujemy na gładką masę.
- Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżeczce masy pączkowej, maczając za każdym razem łyżeczkę w oleju (w ten sposób ciasto nie klei się do łyżeczki, a pączki wychodzą bardziej kształtne.). Pączki smażymy do uzyskania złotego koloru.
- Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Oj u mnie w domu znalazły uznanie! Próbowałam! Nic nie zostało! Ekstra przepis!
OdpowiedzUsuń