Translate

wtorek, 13 grudnia 2016

Mini pączki w 15 min.

Nie macie czasu na zrobienie tradycyjnych pączków... idealną alternatywą jest zrobienie mini pączków... 10-15 min. na zrobienie masy, później tylko smażenie i pyszne pulchne mini pączki gotowe. Równie szybko znikają z talerza, jak szybko się je robi. Gorąco polecam :-)

Składniki:
300 g serka homogenizowanego
1,5 szkl. mąki np. Szymanowskiej ekologicznej typ 480
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
olej do smażenia np. Olej Polski Rzepakowy
cukier puder


Wykonanie:
  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, następnie łyżeczką lub tępą stroną nożyka wyjmujemy ziarenka wanilii.
  2. Jajka roztrzepujemy z wanilią, następnie miksujemy z serkiem homogenizowanym. Po czym do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę. Całość miksujemy na gładką masę.
  3. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżeczce masy pączkowej, maczając za każdym razem łyżeczkę w oleju (w ten sposób ciasto nie klei się do łyżeczki, a pączki wychodzą bardziej kształtne.). Pączki smażymy do uzyskania złotego koloru.
  4. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
     
PODPIS

1 komentarz:

  1. Oj u mnie w domu znalazły uznanie! Próbowałam! Nic nie zostało! Ekstra przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj