Translate

czwartek, 24 marca 2016

Smalec z fasoli na kanapki (wegetariański smalec)

Niby zwykła fasola, a jednak... taka pasta jest przepyszna. W smaku naprawdę przypomina zwykły smalec. Sama byłam zaskoczona smakiem. Polecam wszystkim niedowiarkom.

Składniki:
ok. 200 g fasoli typu Jaś
2-3 cebule
1 jabłko
2-3 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie
papryka wędzona w proszku (opcjonalnie ok. 1 łyżeczki)


Wykonanie:
  1. Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości z listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Ps. Fasola ma być bardzo miękka i oczywiście solimy ją pod koniec gotowania.
  2. Fasolę odcedzamy i miksujemy na gładką masę.
  3. Cebulę kroimy na drobną kostkę, następnie smażymy na sporej ilości oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dokładamy obrane ze skórki i starte na grubych oczkach jabłko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Usmażoną cebulę z jabłkiem dodajemy do masy fasolowej. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Przekładamy do pojemnika. Jak masa się schłodzi możemy już pałaszować nasz smalczyk:-).
  6. Taką pastę można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.
Smacznego
PODPIS

1 komentarz:

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj