Składniki na 1 blachę ciastek:
150 g mąki pszennej (typ 450)
25 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
110 g masła w temperaturze pokojowej
1 żółtko
łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
gęsty dżem (ja dałam agrestowy domowej roboty, ale może być każdy inny jaki lubicie)
Wykonanie:
- Masło zmiksować na puch (aż stanie się prawie białe).
- Następnie dodać po kolei cukier i żółtko oczywiście cały czas miksując.
- Na koniec dodać mąkę z solą i aromatem waniliowym. Zmiksować lub zagnieść do gładkiej konsystencji ciasta.
- Ciasto włożyć do maszynki do ciastek (ja mam taką ręczną z Lidla). Powyciskać porcje ciasta na blachę (nie trzeba wykładać papierem do pieczenia). Ps. Ciasto można również wyciskać z rękawa cukierniczego, ale jeżeli nie ma się w tym wprawy tak jak ja to maszynką jest o wiele szybciej:-). Ciasteczka bardzo mało rosną podczas pieczenia, dlatego można je układać dosyć ciasno.
- Na każde ciasteczko położyć odrobinę dżemu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 12 min.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńZachęcająco wyglądają. aby je zrobić.
OdpowiedzUsuń