Składniki:
500 g pieczarek z dużymi kapeluszami
ok. 3 garści kaszy quinoa (komosa ryżowa) lub kaszy kuskus
1 średnia cukinia
ok. 200 ml gęstego sosu pomidorowego (ja użyłam gotowca do steków)
1-2 jajka
150 g żółtego sera do farszu + 50 g do posypania
1 cebula
pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
- Z pieczarek usuwamy ogonki, następnie kapelusze lekko solimy.
- Cukinię bez gniazd nasiennych oraz trzonki pieczarek trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Po czym na maśle podsmażamy quinoe, cukinię, starte ogonki pieczarek i cebulę. Do warzyw dodajemy sos pomidorowy i 3/4 szklanki wody następnie dusimy tak, aby cebula i kasza była miękka, a z cukinii odparowała woda, doprawiając między czasie solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Następnie warzywa studzimy.
- Do warzyw dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach i jedno jajko. Całość dokładnie mieszamy.
- Do każdego kapelusza pieczarek nakładamy czubato farszu. Dodatkowo nadziane pieczarki możemy posypać odrobiną sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C przez ok. 20 min.
Super! bardzo mi się podoba ten przepis
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam na mój najnowszy wpis:
https://waniliowalaseczka.wordpress.com/2016/07/22/bezglutenowe-pieguski/