Translate

czwartek, 21 lipca 2016

Pieczarki faszerowane cukinią, kaszą, serem i .... (wegetariańskie pieczarki)

Pieczarki faszerowane mięsem chyba już każdy zna, a może macie ochotę zaskoczyć domowników i przygotować pieczarki w wersji wegetariańskiej? Takie pieczarki możemy potraktować jako danie obiadowe, kolację, jako dodatek do mięsa lub przystawka na imprezie... Pełna dowolność:-)

Składniki:
500 g pieczarek z dużymi kapeluszami
ok. 3 garści kaszy quinoa (komosa ryżowa) lub kaszy kuskus
1 średnia cukinia
ok. 200 ml gęstego sosu pomidorowego (ja użyłam gotowca do steków)

1-2 jajka
150 g żółtego sera do farszu + 50 g do posypania
1 cebula
pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
  1. Z pieczarek usuwamy ogonki, następnie kapelusze lekko solimy.
  2. Cukinię bez gniazd nasiennych  oraz trzonki pieczarek trzemy na tarce o grubych oczkach. 
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Po czym na maśle podsmażamy quinoe, cukinię, starte ogonki pieczarek i cebulę. Do warzyw dodajemy sos pomidorowy i 3/4 szklanki wody następnie dusimy tak, aby cebula i kasza była miękka, a z cukinii odparowała woda, doprawiając między czasie solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Następnie warzywa studzimy.
  4. Do warzyw dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach i jedno jajko. Całość dokładnie mieszamy. 
  5. Do każdego kapelusza pieczarek nakładamy czubato farszu. Dodatkowo nadziane pieczarki możemy posypać odrobiną sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C przez ok. 20 min.
                 Smacznego   

1 komentarz:

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj