Składniki:
1 duża cukinia
1 kg bobu
ok.1 l przecieru pomidorowego
1 papryka
2 cebule
1 kg kiełbasy wędzonej
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
chili (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Kiełbasę kroimy w pół krążki, następnie podsmażamy na patelni.
- Do dużego garnka wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, wlewamy sos pomidorowy i dokładamy podsmażoną kiełbasę. Gotujemy jakieś 10 min.
- Następnie do całości dokładamy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną w kostkę cukinie (oczywiście z cukinii usuwamy wcześniej gniazda nasienne; jeżeli cukinia nie ma ciemnej twardej skóry to spokojnie nie musimy jej obierać i kroimy ze skórą). Całość dusimy do preferowanej miękkości składników.
- Leczo doprawimy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i odrobiną chili. Tuż przed końcem gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Im krócej czosnek będziemy gotować tym jego aromat będzie bardziej intensywny.
- Bób gotujemy osobno w solonej wodzie do miękkości, po czym obieramy ze skóry. Obrany bób dokładamy do gotowego leczo, całość mieszamy. Leczo z bobem mamy gotowe:-)
Nie dość ze świetnie gotujesz i pieczesz to jeszcze piękna jesteś kobieta ❤❤❤😊 wypróbuje Twoje ciasteczka .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj... aż się zawstydziłam.... BARDZO DZIĘKUJĘ za miłe słowa, jest to dla mnie bardzo motywujące:-) Pozdrawiam
Usuń