Translate

niedziela, 18 sierpnia 2013

Sernik na zimno mojej mamy



Pomimo wypróbowania kilku różnych sposobów na sernik na zimno... uważam że ten jest najlepszy i oczywiście przepis mam od mamy, której mogę tylko pozazdrościć talentu cukierniczego. No ale cóż ćwiczenie czyni mistrza. Sernik jest prosty i bardzo smaczny szczerze polecam.


Składniki:
4 serki homogenizowane (150-180g każdy serek)
125 g margaryny
1 szkl. cukru
4 żółtka
cukier waniliowy (16g)
3 łyżki żelatyny

Dodatkowo:
galaretka truskawkowa
galaretka cytrynowa
puszka brzoskwiń
tortownica lub silikonowa forma np. w kształcie róży (ja wzięłam silikonową formę)
biszkopty (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. Galaretki rozpuścić w 200 ml. wody każdą, zaś brzoskwinie pokroić w kostkę
  2. 3 łyżki żelatyny namoczyć w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dodać 1 szklankę wrzątku i wymieszać aby żelatyna się rozpuściła.
  3. W misce utrzeć masło z cukrem, następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas mieszając ( można mikserem). Dodać cukier waniliowy i serki homogenizowane (również po trochu), całość dobrze wymieszać. Na koniec wlewać żelatynę po jednej łyżce (wtedy mamy pewność, że się nie zważy). Wszystko dobrze wymieszać.
  4. Tężejącą galaretkę wylać do formy i wrzucić 1/2 puszki brzoskwiń. Jak galaretka zastygnie do masy sernikowej dodać pozostałą część brzoskwiń i wylać na galaretkę. Jak masa zastygnie odwrócić i wyłożyć na talerz. Jeżeli sernik będziemy robić w tortownicy to najpierw układamy biszkopty, później masa sernikowa i na końcu galaretka.
Ps. Jeżeli serniczek robimy w silikonowej formie w kształcie róży to bierzemy połowę ww. składników

Smacznego
PODPIS




1 komentarz:

  1. Serniczek jak pięknie wygląda tak wspaniale smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj