Translate

czwartek, 23 stycznia 2014

Zupa z dyni z imbirem i sokiem pomarańczowym


Zupę dyniową można podawać z podprażonymi pestkami dyni, makaronem lub czerwoną fasolą. Ps. Pamiętajmy że świeży imbir ma całkowicie inny smak i aromat niż ten z proszku i nie należy go pomijać. To taka dygresja dla tych co lubią pomijać połowę składników, a później się dziwią, że coś nie smakuje tak jak powinno:-)




Składniki:
1 i 1/2 kg dyni
1 l rosołu (lub bulionu)
2 cm obranego świeżego imbiru
1 łyżeczka imbiru w proszku

1/2 łyżeczki cynamonu
1 szkl. soku pomarańczowego
sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Dynię dzielimy na ok. 10-20 cm półksiężyce. Dynię pieczemy (ze skórą) w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 40 min. Po upieczeniu miąższ wydrążamy łyżką i wrzucamy do rosołu.
  2. Do rosołu z dynią ścieramy na drobnych oczkach imbir i dodajemy sok pomarańczowy, imbir w proszku i cynamon.
  3. Zupę gotujemy ok. 15 min aby przyprawy uwolniły swój aromat, po czym całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe. 
Smacznego
PODPIS

2 komentarze:

  1. Cudny kolor! Odrobina sloneczka na te szare dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja kupiłam dynię piżmową i też mam zamiar z niej jakąś zupkę wyczarować, :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj