Zupę dyniową można podawać z podprażonymi pestkami dyni, makaronem lub czerwoną fasolą. Ps. Pamiętajmy że świeży imbir ma całkowicie inny smak i aromat niż ten z proszku i nie należy go pomijać. To taka dygresja dla tych co lubią pomijać połowę składników, a później się dziwią, że coś nie smakuje tak jak powinno:-)
Składniki:
1 i 1/2 kg dyni
1 l rosołu (lub bulionu)
2 cm obranego świeżego imbiru
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szkl. soku pomarańczowego
sól, pieprz
Wykonanie:
- Dynię dzielimy na ok. 10-20 cm półksiężyce. Dynię pieczemy (ze skórą) w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 40 min. Po upieczeniu miąższ wydrążamy łyżką i wrzucamy do rosołu.
- Do rosołu z dynią ścieramy na drobnych oczkach imbir i dodajemy sok pomarańczowy, imbir w proszku i cynamon.
- Zupę gotujemy ok. 15 min aby przyprawy uwolniły swój aromat, po czym całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe.
Smacznego
Cudny kolor! Odrobina sloneczka na te szare dni :)
OdpowiedzUsuńja kupiłam dynię piżmową i też mam zamiar z niej jakąś zupkę wyczarować, :-)
OdpowiedzUsuń