Translate

sobota, 17 stycznia 2015

Makaron gnocchi z tuńczykiem + półmisek guzzini *

Ostatnio dostałam do przetestowania półmisek włoskiej firmy Guzzini. Testowany przeze mnie produkt jest to półmisek Vintage, koloru czerwonego i można bez problemu nabyć go w sklepie internetowym rossi.



Mały opis produktu, który znalazłam na ww. stronie sklepu:
Produkty z tej serii wykonano z termostatycznego tworzywa SAN. Cechą tego tworzywa jest wytrzymałość mechaniczna i chemiczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się w kuchni. Nie ma również żadnych przeciwwskazań przed bezpiecznym myciem naczyń w zmywarce. Cechą charakterystyczną serii Vintage jest oryginalna, nowoczesna forma doskonale połączona z funkcjonalnością, która uwidacznia się w wyjątkowej trwałości oraz ergonomiczności produktów.

W skład kolekcji półmisków z serii Vintage wchodzą modele o trzech wielkościach, o długości: 35 cm, 41 oraz 47 cm. Każda wielkość występuje w sześciu barwnych kolorach. Dzięki takiej różnorodności każdy znajdzie coś, co będzie w pełni odpowiadało jego potrzebom.
A półmisek wygląda tak:




Standardowo testowany przeze mnie produkt może uzyskać 5 gwiazdek w każdej kategorii:
  • funkcjonalność
  • jakość wykonania
  • wygląd
  • cena
Funkcjonalność - 5/5
Na półmisku o wielkości 35 cm, zmieści się spokojnie porcja makaronu, sztuka mięsa lub sałatka dla 4 osób. Dzięki temu, że półmisek nie jest idealnie płaski, możemy na nim serwować mięsa i makarony z sosem i nic nam się nie wyleje:-) Ponadto jak w opisie produktu wspomniałam, półmisek jest wykonany z tworzywa, dlatego dużym plusem jest to, że na nam się nie potłucze.

Jakość wykonania - 5/5
Nie ma co tu się rozwodzić nad jakością wykonania, bo nie ma się do czego przyczepić... półmisek jest wykonany przez porządną włoską firmę... i tyle.

Wygląd - 4/5
Co do wyglądu, to oczywiście wszystko jest rzeczą gustu. Osobiście wolę naczynia wykonane ze szkła lub porcelany, ale pomijając ten fakt, półmisek ma nowoczesny ciekawy dizajn.

Cena 5/5
Cena jest zawsze rzeczą sporną. Tyle jest coś warte ile, ktoś za to zapłaci. Moim zdaniem wart jest swojej ceny, ale czy według was też tak jest, to już musicie ocenić sami.

No i na koniec najważniejszy test... czyli test praktyczny

Makaron gnocchi z tuńczykiem
Porcja dla 2-3 osób. Cztery pierwsze składniki to baza i możemy zrobić tylko z nich sos do makaronu, ja dorzuciłam jeszcze oliwki i suszone pomidory, ale jak ktoś nie lubi lub ma ochotę na inne dodatki to śmiało można eksperymentować.

Składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
330 ml kwaśnej śmietany 18%
1 cebula
duży pęczek natki pietruszki
ok. 5-6 garści makaronu gnocchi (lub dowolnego grubego makaronu)
1 garść zielonych oliwek (opcjonalnie)
6 sztuk suszonych pomidorów (opcjonalnie)
sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie smażymy do miękkości na 1-2 łyżkach oliwy. Oliwki kroimy w krążki, zaś pomidory w paseczki.
  2. Do cebuli dodajemy śmietanę (uważajmy, żeby się nie zważyła, najlepiej wcześniej ją zahartować). Dodajemy pomidory i oliwki. Chwilę gotujemy i całość doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Makaron gotujemy al dente (nie płuczemy!!!) i gorący dodajemy do sosu. W tym samym czasie dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki i odcedzonego z oleju tuńczyka. Całość mieszamy.
  4. Wykładamy na półmisek, w moim przypadku półmisek Vintage i posypujemy świeżo utłuczonym kolorowym pieprzem i natką pietruszki.
Smacznego
PODPIS
* wpis sponsorowany

1 komentarz:

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj