Translate

czwartek, 18 czerwca 2015

Syrop z kwiatów czarnego bzu (na odporność, przeciw przeziębieniu, na kaszel)

Syrop jest rewelacyjny. Wspomaga odporność, ma bardzo dużo witaminy C, mogą pić go dzieci. No i najważniejsze dla maluchów, że jest bardzo smaczny. Ja dodaję go do herbaty, ale można pić go samego. Mój synek za nim przepada:-). Gorąco polecam.

Składniki:
35 całych kwiatków (kwiatostanów) czarnego bzu
2 litry wody

2 kg cukru
3 całe pokrojone cytryny
3 łyżki kwasku cytrynowego

Wykonanie:
  1. Wodę z cukrem zagotować, następnie dodać pokrojone cytryny, kwiaty bzu (całe kwiatostany razem z gałązkami) i kwasek cytrynowy
  2. Zamieszać i odstawić na 4 dni. Płyn dokładnie odcedzić.
  3. Zlać w słoiczki i pasteryzować 20 min. Słoiczki odwrócić do góry dnem.


Smacznego
PODPIS


5 komentarzy:

  1. Ależ Cię dawno tutaj nie było! Już myślałam, że porzuciłaś bloga ;)
    Przepis na syropek świetny, bardzo lubię takie naturalne domowe syropy. Ja ostatnio robiłam z mniszka lekarskiego. Powiedz proszę, czy kwiatostany bzu jeszcze są? Nie mam niestety nigdzie bzu i nie wiem czy warto szukać u znajomych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama końcówka... dużo kwiatków już przekwitło, także trzeba się spieszyć:-) Z mniszka tez kiedyś robiłam syrop, ale dawno dawno temu....

      Usuń
  2. Nigdy sama nie robiłam w domu syropów zdrowotnych - jakoś tak nie bardzo wiem jak to zrobić ale tez nie bardzo wierze w ich cudowne działanie. pewnie działają ale z dzieciństwa pamiętam tylko syrop z cebuli który był okropny a nic nie dawał - i tak zawsze byłam chora. A to wygląda cudownie - muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli można tak po prostu jeść kwiaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak... tylko trzeba zbierać kwiatki jak mają pyłek, bez zawiązanych owoców... kwiatostany z zielonymi owocami są trujące

      Usuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj