Translate

niedziela, 18 października 2015

Kruche maślane ciasteczka - herbatniki (dziecinnie proste)


Kruche maślane ciasteczka, niezbyt słodkie. Robiłam je z moim niespełna 2 letnim synkiem... i bez problemu daliśmy radę, dlatego naprawdę są dziecinnie proste. Nie licząc schładzania w lodówce, robi się je ekspresowo. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.


Składniki na ok 40 ciasteczek o średnicy 5 cm:
100 g masła 82-83% (w temp. pokojowej)
250 g maki
50 g cukru pudru

szczypta soli
100 ml śmietanki 30-36%

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Następnie włożyć do lodówki na 60 min.
  2. Po schłodzeniu odrywać kawałki ciasta i rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując lekko mąką.
  3. Powycinać dowolne kształty ciastek, można również użyć stempelka do ciastek (ja tak zrobiłam). Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka nie rosną, ani nie rozlewają się dlatego można ułożyć ciastka w niedużych odstępach.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 12 min. (do lekkiego zrumienienia)
Smacznego
PODPIS




2 komentarze:

  1. Smakowite! Dawno takich nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, szukałam takiego prostego przepisu. A efekt uzyskany dzięki stempelkom jest genialny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj