
Całkiem zwyczajne, niezwyczajne ciasto, które zrobi każdy... a dlaczego niezwyczajne, bo takie ciasta z owocami, to moje smaki dzieciństwa... przeważnie w letnie weekendy w moim rodzinnym domu pachniało ciastem ze śliwami... że też dopiero po wielu latach docenia się takie chwile... Ps. Czekam na zdjęcia waszych ciast, lub propozycji przepisów do przetestowania:-)
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju ( ja dałam rzepakowy)
Kruszonka:
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
Dodatkowo:
500 - 600 g miękkich owoców (ja dałam wiśnie w syropie domowej roboty)
Wykonanie:
- Masło, cukier i mąkę pokruszyć (tak jakby rozcierać w dłoniach), w ten sposób powstanie nam kruszonka.
- Jajka miksować z cukrem do uzyskania błyszczącej puszystej piany (jajka lekko zjaśnieją).
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu najlepiej po 1 łyżce do masy jajecznej. Na koniec dodać olej i chwilę jeszcze miksować.
- Ciasto wylać na tortownicę o średnicy ok. 26 cm lub małą blaszkę, następnie na ciasto wyłożyć owoce i wszystko posypać kruszonką.
- Ciasto piec w piekarniku w temperaturze 180 C ok 30 min. do ładnego zrumienienia i tak zwanego suchego patyczka.
Właśnie takie ciasto ze śliwkami albo jabłkami bardzo często piekła moja Mama. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda pysznie! Ciasta ucierane wcale nie są trudne, więc są idealną propozycją dla osób, które dopiero wkraczają w świat wypieków. Dodatkowo można w nich przemycić owoce, bakalie.... Same dobroci!:)
OdpowiedzUsuń