Składniki (dla max. 2 osób):
250 g twarogu (najlepiej wiejskiego)
1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
1/4 masła (prawdziwego 82% lub 83%)
1 jajko (najlepiej wiejskie lub od kur z wolnego wybiegu)
1 łyżka cukru
Wykonanie:
- Jajko dobrze roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Twaróg rozgnieść widelcem. Dobrze wymieszać razem składniki: twaróg, jajko i cukier.
- Następnie dodać mąkę i rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto będzie klejące. Można je na 30 min włożyć do lodówki to masło trochę stężeje, ale nie jest to konieczne.
- Deskę lub stolnicę mocno oprószyć mąką. Z ciasta zrobić kilka ruloników, a następnie pokroić je na 2 cm paseczki (jak na kopytka). Pokrojone kluseczki poukładać na desce oprószonej mąką, żeby się nie poprzyklejały do deski.
- W garnku zagotować wodę i wrzucać kluseczki na gotującą się wodę. Jak kluseczki wypłyną od razu wyjąć je z garnka, aby się nie rozgotowały.
- Kluseczki można jeść same, z owocami lub polane śmietaną i posypane cukrem. Jak kto lubi.
Smacznego
Kuszą mnie od dłuższego czasu. Chyba niedługo zrobię :)
OdpowiedzUsuńPycha,robie bardzo czesto.
UsuńW jakiej formie masło ma byc ?co znaczy rozpuszczone ?plynne czy miekkie ?
OdpowiedzUsuńROZPUSZCZONE MASŁO - kostkę masła wkładasz na patelnię, do garnka lub w miseczce do mikrofali i podgrzewasz. Masło się rozpuszcza i powstaje ciecz. Jak masło jest już w formie płynnej to dodajesz do masy na kluski.
OdpowiedzUsuń1/4 kostki masła 200 czy 250g?
OdpowiedzUsuń