Translate

wtorek, 26 lutego 2013

Tarta z mascarpone i galaretką z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto kruche:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
3 łyżeczki cukru waniliowego


Krem mascarpone:
0,5 kg serka mascarpone
150 ml słodkiej śmietanki 36%
4 czubate łyżki cukru pudru
można dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub zwykły aromat waniliowy (kilka kropel)


Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa

Wykonanie:

  1. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu
  2. Masło pokroić w drobna kostkę i w miarę możliwości jak najszybciej połączyć z mąką. Powinny powstać "okruszki". Do mąki z masłem dodać jajko i cukier waniliowy, po czym zagnieść ciasto. Ciasta kruchego nie należy długo wyrabiać. Z ciasta uformować spłaszczoną kulę i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
  3. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm podsypując wcześniej lekko mąką tak aby się nie przyklejało do stolnicy i wałka. Ciasto przełożyć na tartę o średnicy 28 cm. Najłatwiej ciasto przełożyć zawijając je na wałek, a następnie odwijając je nad formą do tarty. Wystające brzegi należy przyciąć nożem lub po prostu przejechać po nich wałkiem i ostra krawędź formy przetnie ciasto. Ciasto należy podziurkować widelcem a następnie wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą, ciecierzycą lub innym warzywem strączkowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec przez 15 min. Po czym wyjąć obciążenie i piec kolejne 10 min tak aby ciasto było lekko zrumienione.
  4. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym i dodać ubitą na sztywno śmietankę. Masę wykładamy na ostudzoną tartę.
  5. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce ok 3 -5  mm i układamy na tarcie wg uznania (ja zakładałam jeden plasterek na drugi). Pędzelkiem do ciasta nakładamy na brzoskwinie tężejąca galaretkę tak aby powstała ładna glazura. Ps. tak naprawdę ilość galaretki i brzoskwiń zależy od indywidualnych upodobań, równie dobrze można zalać brzoskwinie galaretką i też będzie smacznie:-)

                                                                                                                                       Smacznego

3 komentarze:

  1. Witsm.Dlaczego ciasto należy przełożyć warzywem straczkowym? Czym mogę je zadtapic? I czg mogę je upiec na małej tortownicy?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście że można... (zamiast fasoli ciasto można obciążyć np. szklanymi kulkami, specjalnie do tego przeznaczonymi)> ciasto obciąża się aby nie wyrosło:-)

      Usuń
  2. I know this website presents quality dependent content and otheer stuff,
    is there any other web site which presents such things in quality?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj