Składniki:
2 l rosołu z kury
0,5 l soku z kiszonej kapusty
2 duże marchewki
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
majeranek
makaron
Wykonanie:
- Do gotującego się rosołu dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach. Gotujemy przez chwilę, po czym dodajemy ok. 3 łyżek majeranku (majeranku można dodać wg uznania). Jak już marchewka będzie miękka do rosołu dolewamy sok z kiszonej kapusty, chwile gotujemy. Sok z kiszonej kapusty można wycisnąć samemu lub po prostu kupić gotowy w sklepie:-). Na koniec dodajemy jeszcze nieco majeranku tak aby miał świeższy zapach i zahartowaną kwaśną śmietanę, która łagodzi nieco kwaśny smak.
- Zupę podajemy z makaronem lub jak wcześniej wspomniałam tradycyjnie z kluseczkami ziemniaczanymi.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)