Translate

środa, 11 września 2013

Sok z owoców czarnego bzu

Owoce czarnego bzu są bogate w witaminy A, C i z grupy B. Pomagają oczyścić organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Pomogą również zwalczyć przeziębienie i różnego rodzaju bóle... pijmy na zdrowie. Pamiętajmy, aby zbierać tylko dojrzałe owoce (gałązki mają wtedy czerwonawe zabarwienie a owoce są wręcz czarne), te niedojrzałe są trujące.


Składniki:
4 kg owoców czarnego bzu (obranych z gałązek)
3 kg cukru
4 l wody
2 cytryny


Wykonanie:
  1. Owoce gotujemy 2 h wraz z 4 l wody. Po upływie tego czasy odcedzamy owoce (można je już wyrzucić). 
  2. Do odcedzonego suku dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 1 h. Dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn.
  3. Wlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików i odwracamy do góry dnem. Soczek mamy gotowy.
Smacznego
PODPIS

3 komentarze:

  1. Kiedy dodajemy cytrynę!!!!!!????? Po drugim gotowaniu? A pasteryzacja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W trakcie gotowania dodała sok z cytryn. Ja nie pasteryzowałam. Gotujący się sok przelałam do buteleczek i odwróciłam do góry dnem. Moim zdaniem to wystarczy:-)

      Usuń
  2. Sok super, jesienno-zimową porą jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj