Translate

środa, 25 września 2013

Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym


Pomimo, że lasagne jest wegetariańska zadowoli nie jednego mięsożercę... Na upartego oczywiście można dodać 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę jak już ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa:-)



Składniki:
450 g szpinaku (ja wzięłam mrożony brykiet)
500 g pieczarek
2 cebule
2 op. sosu 4 sery
1 op. sosu pieczarkowego
330 ml kwaśnej śmietany 18%
2 pomidory
150 g żółtego sera

sól, pieprz
gałka muszkatołowa
makaron lasagne
Dodatkowo:
naczynie żaroodporne

Wykonanie:
  1. Pieczarki i cebulę kroimy w drobna kostkę i dusimy razem ze szpinakiem na głębokiej patelni (ok. 15 min.). Doprawiamy odrobinę solą i pieprzem.
  2. Do warzyw dodajemy sosy: pieczarkowy i 2 x 4 sery rozrobione w 400 ml wody. Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, aby sosy zgęstniały). Całość doprawiamy szczypta gałki muszkatołowej i w razie konieczności solą i pieprzem.
  3. W naczyniu żaroodpornym lub silikonowym układamy warstwowo: sos z warzywami, makaron sos z warzywami itd. aż do wykończenia składników Wierzch polewamy sosem. Najlepiej jak lasagne będzie przygotowana kilka godzin wcześniej, wtedy makaron będzie miękki od sosu i nie trzeba tyle piec lasagne.
  4. Pomidory kroimy w plasterki, a ser ścieramy na tarce. Na wierzchu układamy pomidory i posypujemy startym serem.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C 30-40 min.
Smacznego
PODPIS






2 komentarze:

  1. pięknie wygląda Twoja lasagna. Tak dawno robiłam :)... nie robiłam jeszcze ze szpinakiem i pieczarkami :). Musi być pyszna, bo szpinak b. lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie idealne danie,bez mięsa oczywiście,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj