Translate

sobota, 7 września 2013

Kotleciki z kalafiora i marchewki


Warzywne kotleciki są miłym urozmaiceniem dla codziennych mięsnych obiadów. Ponadto zapewne zadowolą niejednego wegetarianina:-)

Składniki:
1 duży kalafior
2-3 marchewki
2 cebule
4 łyżki skrobi kukurydzianej
3-4 jajka
natka pietruszki (wedłu uznania - ja dałam ok. 6 łyżek)
sól, pieprz
2 łyżki masła
olej do smażenia


Wykonanie:
  1. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość smażymy na maśle do miękkości doprawiając solą i pieprzem.
  2. Kalafiora gotujemy do miękkości, po czym rozdrabniamy widelcem.
  3. Marchewkę, cebulę, kalafiora, jajka, natkę pietruszki i skrobię kukurydzianą razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy.Nakładamy łyżka na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoty kolor.
Smacznego
PODPIS

5 komentarzy:

  1. Pomysłowe placuszki, bardzo ciekawe i pewnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no ciekawy pszepis :)zastanawiam sie czy zrobic? pozdrawiam KAMILA

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaaardzo smaczne!! Jednak w smaku przeważa słodycz (zależy od marchwi), więc zależy od gustu. Moje koleżanki na diecie były zachwycone (podałam same kotleciki w mini wersji i na zimno jako przekąska), mój facet już nie za bardzo i polał je keczupem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. https://www.facebook.com/najprostszeprzepisy/photos/a.438269086279478.1073741827.438261766280210/542603649179354/?type=1&theater ktos kradnie chyba Twoje zdjęcie i przepis...

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś czuję że smakuja wybornie.
    Przepis leci do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj