Translate

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Sałatka z bobu, wędzonego boczku i pomidorów


Sezon na bób w końcu nadszedł. Moją pierwszą propozycją na danie z bobu jest sałatka, można ją jeść na ciepło lub na zimno, jak kto lubi:-) Nadaje się jako dodatek do mięsa oraz sama w sobie też jest pyszna. Kluczem tej sałatki jest dobrej jakości wędzony boczek, więc pokuśmy się o znalezienie dobrej jakości boczku nie za tłustego, radzę zrezygnować z tych podrób malowanych dymem wędzarniczym, bo smak nie będzie taki sam.



Składniki:
ok. 1/2 kg bobu
200 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 pomidory

1 duża cebula
sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Do osolonego wrzątku wrzucamy bób i gotujemy ok. 10 min. Następnie odcedzamy i jak przestygnie obieramy bób ze skórek
  2. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiany kolor. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Pomidory kroimy w kostkę (ok. 1 cm)
  4. Do miski wrzucamy obrany bób, boczek z cebulą i łyżką wytopionego tłuszczu ze smażenia oraz pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mamy gotową... można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego
PODPIS


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj