Translate

wtorek, 23 kwietnia 2013

Kotleciki ryżowo-marchewkowe


Kotleciki ryżowe są prostą alternatywą na bezmięsny i tani obiad. Taki ryż z marchewką i cebulą (bez jajek) podaję jako dodatek do kurczaka lub ryby... smakuje nawet tym, co nie przepadają za gotowaną marchewką.




Składniki:
100 g ryżu
2 duże marchewki
2 surowe jajka
2 ugotowane jajka
2 cebule
szczypiorek

1 łyżka masła
sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość podsmażamy  na maśle do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Jak warzywa lekko ostygną dodajemy do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodajemy szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Formujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.
Smacznego
PODPIS
Kaloryczność kotlecików obliczyłam specjalnie na akcję VEGE KOTLETY:
107 g kotlecików dostarcza:
141,98 kcal
4,48 g Białka
10,72 g Węglowodanów
8,88 g Tłuszczy






5 komentarzy:

  1. Pod koniec miesiaca wszyscy szukamy przepisow przyjaznych dla kieszeni. Ten bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być ciekawe w smaku! Spróbuję je sobie niedługo zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę fajny pomysł! Bardzo chętnie dodam go do marchewkowej akcji, będę tylko wdzięczna za wklejenie banera do wpisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie jadłam takich kotlecików... czas to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię :) fajna odmiana dla mięsnych dań obiadowych!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj