Kotleciki ryżowe są prostą alternatywą na bezmięsny i tani obiad. Taki ryż z marchewką i cebulą (bez jajek) podaję jako dodatek do kurczaka lub ryby... smakuje nawet tym, co nie przepadają za gotowaną marchewką.
Składniki:
100 g ryżu
2 duże marchewki
2 surowe jajka
2 ugotowane jajka
2 cebule
szczypiorek
1 łyżka masła
sól, pieprz
Wykonanie:
- Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość podsmażamy na maśle do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem.
- Jak warzywa lekko ostygną dodajemy do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodajemy szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem.
- Formujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.
Smacznego
Pod koniec miesiaca wszyscy szukamy przepisow przyjaznych dla kieszeni. Ten bardzo mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńMuszą być ciekawe w smaku! Spróbuję je sobie niedługo zrobić :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajny pomysł! Bardzo chętnie dodam go do marchewkowej akcji, będę tylko wdzięczna za wklejenie banera do wpisu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam takich kotlecików... czas to zmienić :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :) fajna odmiana dla mięsnych dań obiadowych!
OdpowiedzUsuń