Translate

wtorek, 2 kwietnia 2013

Frittata czyli remanent w lodówce

Taką zapiekankę jajeczną można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Można do niej dodać praktycznie wszystko to co lubimy. Ja zrobiłam wersję wegetariańską, ale równie dobrze można do niej dołożyć szynkę pokrojoną w kostkę. Zamiast pieczarek i papryki można dodać ugotowane ziemniaki, wtedy będzie bardziej przypominała paelle. Kombinacji jest nieskończenie wiele...




Składniki:
6 jajek
1 cebula
1/2 papryki
garść pieczarek
pęczek pietruszki
kilka pomidorków koktajlowych


Wykonanie:
  1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, zaś pieczarki w talarki. Podsmażamy na patelni tak aby warzywa były al-dente, a z pieczarek wyparowała woda
  2. Jajka roztrzepujemy w osobnej miseczce, dodajemy pokrojoną piepruszkę i doprawiamy solą i pieprzem
  3. Do silikonowej formy przekładamy warzywa i zalewamy jajkami. Na samej górze układamy pomidorki koktajlowe.
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-30 min. tak, aby frittata się ścięła i lekko zrumieniła.
Jeżeli nie mamy silikonowej formy to bierzemy obojętnie jaką formę do pieczenia o max. średnicy 26 cm smarujemy ją margaryną i obsypujemy bułką tartą, dopiero do tak przygotowanej foremki przekładamy składniki.

Smacznego





1 komentarz:

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj