ugotowany wywar z warzyw (ok. 2 l)
ok. 1 kg mięsa wieprzowego pokrojonego w paski
1 łyżka papryki słodkiej
1/4-1 łyżki papryki ostrej (w zależności od preferowanej ostrości)
1 słoik papryki konserwowej
3 cebule pokrojone w piórka
liść laurowy, sól, pieprz
Ciasto na kluseczki:
1 jajko
ok. 100-200 g maki (na oko)
Wykonanie:
- Mięso przesmażamy na oleju, dodajemy cebulę i dusimy 20 min. Pod koniec duszenia dodajemy paprykę w proszku, sól i pieprz
- Do wrzącego wywaru wrzucamy mięso z cebulą. Gotujemy do chwili aż mięso będzie miękkie
- Paprykę kroimy w paski i dodajemy do zupy razem z zalewą ze słoika!
- Kluseczki: jajko zagniatamy z mąką, tak aby powstało zwarte gładkie ciasto. Ciasto formujemy w rulon i kroimy na ukos, tak aby powstały kluseczki.
- Kluseczki wrzucamy do gotującej się zupy. Jak kluseczki zaczną wypływać to znak, że już są gotowe. Zupa jest gotowa.
Smacznego
lubię takie zupy Twoja z pewnościa by mi smakowała wiec sobie zapisuję
OdpowiedzUsuń